Zafałszowania, oszustwa i autentyczność żywności – Food Fraud przegląd metod i wytycznych
icon 8 godzin (1 dzień)
icon 848,70 PLN
ISO 22000/HACCP
inne
icon
Cena szkolenia:
848,70 PLN brutto
icon
Termin szkolenia:
09 grudzień 2024
icon
Miejsce:
on-line, woj. Szkolenie internetowe - na żywo
Zapisz się na szkolenie Zadaj pytanie
image
Organizator szkolenia
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. to firma z65-letnim doświadczeniem w obszarze certyfikacji systemów zarządzania, badań i certyfikacji wyrobów oraz prowadzenia szkoleń. Jako członek Międzynarodowej Sieci Jednostek Certyfik...

Zafałszowania, oszustwa i autentyczność żywności – Food Fraud przegląd metod i wytycznych

icon 8 godzin (1 dzień)
icon 848,70 zł
ISO 22000/HACCP
inne
Program szkolenia
icon
Wymagania prawne w zakresie zapobiegania zafałszowaniom.
icon
Bezpieczeństwo żywności a Food Defence, Food Fraud, EMA (Economically motivated adulteration) – zrozumieć podobieństwa i różnice.
icon
Najczęściej fałszowane produkty spożywcze.
icon
Typy zafałszowań żywności.
icon
Wymagania systemów bezpieczeństwa żywności w zakresie ochrony przed zafałszowaniami:
- wytyczne IFS w zakresie ochrony przed zafałszowaniami – omówienie przewodnika wdrożeniowego,
- wytyczne BRC w zakresie Food Fraud,
- wytyczne FSSC 22000 w zakresie Food Fraud – omówienie przewodnika,
- wytyczne z Apendix XVII: Food Fraud mitigation guidance. The United State Pharmocopeial Convention.
icon
Ćwiczenie – analiza Food Fraud na wybranych przykładach.
Profil uczestników icon
- Przedstawiciele firm produkujących żywność.
- Pełnomocnicy oraz osoby odpowiedzialne w firmie za system bezpieczeństwa żywności.
- Auditorzy pracujący w branży spożywczej.
- Osoby, które chcą rozwijać swoją wiedzę i umiejętności w organizacjach posiadających wdrożony schemat certyfikacji FSSC 22000 lub planują wdrożenie tego standardu.
Informacje dodatkowe icon

Forma szkolenia:

wykłady +ćwiczenia


Czas trwania:

8 godzin (1 dzień)


W cenę wliczono:

Organizację szkolenia, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej, certyfikat uczestnictwa w formie papierowej.


Zdobyta wiedza:

Po szkoleniu uczestnik:
- zrozumie różnice i podobieństwa między bezpieczeństwem żywności, obroną żywności i obroną przed zafałszowaniami,
- dowie się o kluczowych czynnikach wpływających na podatność na zafałszowania,
- pozna podstawowe idee leżące u podstaw działań zapobiegającym zafałszowaniom, pojęcia i definicje oraz metody analizy zagrożeń w tym zakresie,
- pozna wytyczne i wymagania różnych standardów bezpieczeństwa żywności jak BRC, IFS, FSSC w zakresie zapobiegania zafałszowaniom,
- będzie potrafił określić czynniki ryzyka zafałszowania żywności,
- będzie potrafił przeprowadzić ocenę podatności na zafałszowania żywności z zastosowaniem różnych podejść i metod analizy oraz zaplanować działania ochronne.


Certyfikaty:

Po szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat uczestnictwa w formie papierowej.

Trener icon

Trener z wieloletnim doświadczeniem, auditor wiodący jednostki certyfikującej.

image
Organizator szkolenia
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. to firma z65-letnim doświadczeniem w obszarze certyfikacji systemów zarządzania, badań i certyfikacji wyrobów oraz prowadzenia szkoleń. Jako członek Międzynarodowej Sieci Jednostek Certyfik...
Telefon:
022 / 46-45-200
Adres e-mail: pcbc@pcbc.gov.pl
Strona internetowa: ZOBACZ