Wdrażanie Systemu HACCP i GHP/GMP. Praktyczna interpretacja wymagań prawa żywnościowego.
icon 8 godzin (1 dzień)
icon 600,00 PLN
ISO 22000/HACCP
icon
Cena szkolenia:
600,00 PLN brutto
icon
Termin szkolenia:
21 styczeń 2025
icon
Miejsce:
Wrocław, woj. Szkolenie internetowe - na żywo
Zapisz się na szkolenie Zadaj pytanie
image
Organizator szkolenia
Centrum Szkoleniowe QUALITY
Wdrażamy Systemy Zarządzania Jakością zgodnie z normą ISO 9001:2015, narzędzia jakościowe FMEA, PPAP, APQP, 8D, MSA, SPC wg AIAG zgodnie z IATF 16949, Systemy Zarządzania Środowiskiem wg ISO 14001:2015, Systemy Zarządzania Bezpiecze...

Wdrażanie Systemu HACCP i GHP/GMP. Praktyczna interpretacja wymagań prawa żywnościowego.

icon 8 godzin (1 dzień)
icon 600,00 zł
ISO 22000/HACCP
Program szkolenia
icon
1. WPROWADZENIE.
a. Bezpieczeństwo żywności
b. Regulacje prawne dotyczące żywności

2. SYSTEM GHP/GMP:
a. Wprowadzenie do Dobrych Praktyk
b. Ogólne reguły (zasady higieny, GMP)
• Higiena osobista
• Mycie i dezynfekcja
• Odzież ochronna
• Wymogi zdrowotne
• Szkolenia personelu
• Budynki i otoczenie
• Maszyny i urządzenia
• Zaopatrzenie w wodę
• Usuwanie odpadów
• Ochrona przed szkodnikami
c. Wymagane instrukcje
d. Rodzaje formularzy (przykłady)

3. SYSTEM ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI HACCP.
a. Omówienie zagrożeń mikrobiologicznych, fizycznych i chemicznych.
• Zatrucia i zakażenia pokarmowe oraz ich najczęstsze przyczyny
• Główne choroby przenoszone drogą pokarmową
• Nosicielstwo bakterii chorobotwórczych
• środki spożywcze najczęściej powodujące zatrucia pokarmowe
• Zanieczyszczenia chemiczne i fizyczne oraz ich przyczyny
b. Definicja Systemu HACCP

4. METODYKA WDRAŻANIA SYSTEMU HACCP:
a. 7 zasad wdrażania Systemu HACCP wg Codex Alimentarius
b. Projektowanie przykładowej dokumentacji wg 12 etapów wdrażania Systemu
• Sporządzenie listy wszystkich ewentualnych zagrożeń związanych z każdym etapem produkcji oraz listy wszelkich środków kontroli danego zagrożenia
• Określenie Krytycznych Punktów Kontroli
• Określenie celów i granic tolerancji dla każdego punktu krytycznego
• Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego
• Ustalenie działań korygujących
• Ustalenie procedury weryfikacji
• Prowadzenie dokumentacji i zapisów
Profil uczestników icon
Szkolenie skierowane jest do kandydatów pragnących zdobyć wiedzę dotyczącą prawa i kodeksu żywnościowego, wytycznych do Dobrych Praktyk GHP/GMP opracowywania dokumentacji systemowej oraz wdrażania Systemu HACCP i Dobrych Praktyk GHP/GMP.
Informacje dodatkowe icon

Forma szkolenia:

wykład, ćwiczenia, warsztaty, konsultacje


Czas trwania:

8 godzin (1 dzień)


W cenę wliczono:

-Materiały szkoleniowe
-Certyfikat potwierdzający odbycie szkolenia
-Bezpłatne konsultacje mailowe w ciągu miesiąca po zakończeniu szkolenia
-Rabat na następne szkolenie w wysokości 100 PLN netto

Przy zgłoszeniu co najmniej 2 osób, druga i kolejne osoby: 600 PLN/os. netto

Promocja dla Studentów studiów dziennych: 600 PLN/os. netto


Zdobyta wiedza:

• Zapoznanie uczestników z Prawem Żywnościowym (Codex Alimentarius), Dobrymi Praktykami Higienicznymi i Produkcyjnymi (GHP/GMP) oraz rodzajami zagrożeń
• Nabycie umiejętności tworzenia dokumentacji Systemu HACCP i GHP/GMP


Certyfikaty:

Certyfikat potwierdzający odbycie szkolenia w języku polskim lub angielskim.

Trener icon

Czynny auditor IRCA, doświadczony konsultant z wieloletnią praktyką w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Szkolenie odbędzie się na platformie MS Teams

Inne terminy i lokalizacje do uzgodnienia.

Organizujemy także szkolenia online i w siedzibie klienta (cały kraj).

Więcej informacji na naszej stronie www (patrz logo) lub tel. 601 084 601

image
Organizator szkolenia
Centrum Szkoleniowe QUALITY
Wdrażamy Systemy Zarządzania Jakością zgodnie z normą ISO 9001:2015, narzędzia jakościowe FMEA, PPAP, APQP, 8D, MSA, SPC wg AIAG zgodnie z IATF 16949, Systemy Zarządzania Środowiskiem wg ISO 14001:2015, Systemy Zarządzania Bezpiecze...
Telefon:
601084601
Adres e-mail: biuro@quality.com.pl
Strona internetowa: ZOBACZ