Praktyczne zastosowanie metod analizy sensorycznej w bieżącej ocenie i doskonaleniu produktów spożywczych
icon 16 godzin (2 dni)
icon 1845,00 PLN
BRC
IFS
inne
icon
Cena szkolenia:
1845,00 PLN brutto
icon
Termin szkolenia:
14 - 15 maj 2024
icon
Miejsce:
Zakopane, woj. małopolskie
Zapisz się na szkolenie Zadaj pytanie
image
Organizator szkolenia
ERGO SQUARE Zbigniew Oczadły
Firma ERGO SQUARE istnieje na rynku od 20 lat. Od początku naszej działalności skupiamy się na szeroko rozumianym rynku spożywczym, obejmującym produkcję pierwotną, przetwórstwo, transport, dystrybucję oraz funkcjonowanie usług pow...

Praktyczne zastosowanie metod analizy sensorycznej w bieżącej ocenie i doskonaleniu produktów spożywczych

icon 16 godzin (2 dni)
icon 1845,00 zł
BRC
IFS
inne
Program szkolenia
icon
Psychofizjologiczne podstawy oceny sensorycznej.
icon
Zespół oceniający (wybór i szkolenie kandydatów) zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO 8586:2023
wymagania w zakresie wrażliwości sensorycznej, psychologiczne predyspozycje kandydatów, podstawowe testy sprawdzające stosowane przy selekcji kandydatów, szkolenie zespołu oceniającego, monitorowanie sprawności sensorycznej oceniających.
icon
- Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych
- laboratorium sensoryczne, fizyczne warunki ocen, możliwość zastosowania systemów komputerowych.
icon
Metody stosowane w badaniach sensorycznych

- metody określania wartości progowych, metody skalowania, metody różnicowe, metody sensorycznej analizy opisowej.
icon
Planowanie badań sensorycznych oraz analiza statystyczna w prezentacji wyników badań sensorycznych.
icon
Przeprowadzenie testów sprawdzających stosowanych przy selekcji kandydatów


- określenia progów wrażliwości smakowej/zapachowej (z zastosowaniem metod różnicowych i metod skalowania).
icon
Przeprowadzenie oceny sensorycznej metodą różnicowania.
icon
Opracowanie skali oceny sensorycznej dla metody skalowania.
icon
Opracowanie wyróżników sensorycznych (deskryptorów) dla wybranej grupy produktów spożywczych, przeprowadzenie oceny dla przykładowych próbek
- metoda profilowania sensorycznego.
icon
Zastosowanie metod analizy sensorycznej w badaniach konsumenckich.
icon
Wymagania standardu IFS i BRC a ocena sensoryczna
Profil uczestników icon
Szkolenie skierowane jest do osób odpowiedzialnych za prowadzenie analiz sensorycznych
w przedsiębiorstwie, pracowników laboratorium zakładowego, pracowników produkcyjnych dokonujących oceny sensorycznej półproduktów i wyrobów gotowych, członków zespołów projektujących nowe wyroby oraz pracowników uczestniczących w rozpatrywaniu reklamacji klientów dotyczących jakości sensorycznej produktów.
Informacje dodatkowe icon

Forma szkolenia:

część teoretyczna i praktyczna


Czas trwania:

16 godzin (2 dni)


W cenę wliczono:

CENA
• 1500 zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
• 1350 zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa
CENA ZAWIERA
• Dwa dni szkolenia (16 godzin lekcyjnych) – 1 dzień 10:00 – 17:30; 2 dzień 08:30 – 15:00;
• Nocleg w pokoju 1 lub 2 osobowym (dopłata do pokoju 1 osobowego 50 zł.)
• Pełne wyżywienie (śniadanie, obiadokolacje, przerwy kawowe)
• Materiały szkoleniowe
• Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
• Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
INFORMACJE DODATKOWE, ZGŁOSZANIE NA SZKOLENIE
Istnieje możliwość zarezerwowania dodatkowego noclegu przed lub po szkoleniu (w zależności od dostępności wolnych pokoi)
• pokój 1-osobowy ze śniadaniem w cenie 155 zł netto
• pokój 2-osobowy ze śniadaniami w cenie 270 zł netto

Dodatkowe pytania proszę kierować pod nr telefonu 786966540

Zgłoszenia zawierające:
• imię i nazwisko uczestnika
• nazwę podmiotu zgłaszającego
• dane do faktury



Zdobyta wiedza:


Certyfikaty:

W języku polskim

Trener icon

dr inż. Zbigniew Oczadły
• Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności).
• Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowaniu pracowni sensorycznych.
• Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie.
• Audytor wiodący w zakresie standardów BRCGS, IFS Food oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP.
• Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi
z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.

image
Organizator szkolenia
ERGO SQUARE Zbigniew Oczadły
Firma ERGO SQUARE istnieje na rynku od 20 lat. Od początku naszej działalności skupiamy się na szeroko rozumianym rynku spożywczym, obejmującym produkcję pierwotną, przetwórstwo, transport, dystrybucję oraz funkcjonowanie usług pow...
Telefon:
+48 501 227 428
Adres e-mail: info@ergosquare.pl
Strona internetowa: https://ergosquare.pl/