Analiza sensoryczna - Lider panelu sensorycznego (2 dniowe szkolenie z warsztatami)
icon 16 godzin (2 dni)
icon 2000,00 PLN
IFS
Koszty jakości
inne
icon
Cena szkolenia:
2000,00 PLN brutto
icon
Termin szkolenia:
13 - 14 czerwiec 2024
icon
Miejsce:
Kraków, woj. małopolskie
Zapisz się na szkolenie Zadaj pytanie
image
Organizator szkolenia
ERGO SQUARE Zbigniew Oczadły
Firma ERGO SQUARE istnieje na rynku od 20 lat. Od początku naszej działalności skupiamy się na szeroko rozumianym rynku spożywczym, obejmującym produkcję pierwotną, przetwórstwo, transport, dystrybucję oraz funkcjonowanie usług pow...

Analiza sensoryczna - Lider panelu sensorycznego (2 dniowe szkolenie z warsztatami)

icon 16 godzin (2 dni)
icon 2000,00 zł
IFS
Koszty jakości
inne
Program szkolenia
icon
Podstawy analizy sensorycznej.
Definicje i terminologia.
icon
Rekrutacja i szkolenie zespołu oceniającego.
icon
CZĘŚĆ WARSZTATOWA
Testy wrażliwości sensorycznej, metody sprawdzające używane podczas selekcji, szkolenia dla zespołu oceniającego oraz monitorowanie ich sprawności sensorycznej.
icon
Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych
Laboratorium sensoryczne, fizyczne warunki ocen.
icon
Zasady Dobrej Praktyki w badaniach sensorycznych.
icon
Akredytacja laboratorium jako potwierdzenie kompetencji kierownictwa i personelu.
icon
Metody stosowane w badaniach sensorycznych
Metody określania wartości progowych, metody skalowania, metody różnicowe, metody sensorycznej analizy opisowej.
icon
Badania konsumenckie
Metody jakościowe, metody ilościowe.
icon
CZĘŚĆ WARSZTATOWA
Przygotowanie przykładowej instrukcji dotyczącej przeprowadzania analizy sensorycznej zgodnej z wymaganiami normy ISO 17025.
icon
CZĘŚĆ WARSZTATOWA
Opracowanie wyróżników sensorycznych (deskryptorów) dla wybranej grupy produktów spożywczych.
icon
CZĘŚĆ WARSZTATOWA
przeprowadzenie oceny dla przykładowych próbek – metoda profilowania sensorycznego.
icon
Planowanie badań sensorycznych oraz analiza statystyczna w prezentacji wyników badań sensorycznych.
icon
Wykorzystanie systemów komputerowych: Prezentacja narzędzi do efektywnego przeprowadzania analiz sensorycznych.
icon
Statystyczne opracowanie wyników analizy sensorycznej.
Profil uczestników icon
Szkolenie kierowane jest do:
• Kierowników Działów Jakości i Laboratorium,
• pracowników laboratoriów zakładowych,
• Pracowników działów R&D, działów Technologicznych, działów Jakości
• osób odpowiedzialnych za organizację i funkcjonowanie pracowni sensorycznych,
• osób odpowiedzialnych za opracowanie i doskonalenie systemów zapewnienia jakości w laboratoriach.
Informacje dodatkowe icon

Forma szkolenia:

część teoretyczna i praktyczna


Czas trwania:

16 godzin (2 dni)


W cenę wliczono:

• Dwa dni szkolenia (16 godzin lekcyjnych) – 1 dzień 10:00 – 17:30; 2 dzień 08:30 – 15:00;
• Nocleg w pokoju 1 lub 2 osobowym (dopłata do pokoju 1 osobowego)
• Pełne wyżywienie (śniadanie, obiadokolacje, przerwy kawowe)
• Materiały szkoleniowe
• Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
• Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim


Zdobyta wiedza:


Certyfikaty:

Trener icon

dr inż. Zbigniew Oczadły
• Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności
(Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności).
• Wieloletnie doświadczenie w prowadzenia analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowania pracowni sensorycznych.
• Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
• Audytor wiodący w zakresie standardów BRC Global Standard for Food Safety, IFS International Food Standard oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP.
• Konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.).
• Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.

image
Organizator szkolenia
ERGO SQUARE Zbigniew Oczadły
Firma ERGO SQUARE istnieje na rynku od 20 lat. Od początku naszej działalności skupiamy się na szeroko rozumianym rynku spożywczym, obejmującym produkcję pierwotną, przetwórstwo, transport, dystrybucję oraz funkcjonowanie usług pow...
Telefon:
+48 501 227 428
Adres e-mail: info@ergosquare.pl
Strona internetowa: https://ergosquare.pl/