Centrum Doradczo-Szkoleniowe QUALITY

więcej szkoleń organizatora

Wdrażamy Systemy Zarządzania Jakością zgodnie z normą ISO 9001:2008, Systemy Zarządzania dla dostawców przemysłu motoryzacyjnego wg ISO/TS 16949:2009 wraz z narzędziami jakościowymi (FMEA, PPAP, APQP, 8D itp.), Systemy Zarządzania...

Więcej informacji

CERTYFIKOWANY kurs Auditor/Audytor wewnętrzny SZBŻ wg ISO 22000:2005

Cena

700,00 PLN (brutto)

Termin szkolenia

18 - 19 wrzesień 2018

Miejsce

Wrocław, woj. dolnośląskie

Program szkolenia

1. WPROWADZENIE:
a. Pojęcie bezpieczeństwa żywności
b. Regulacje prawne dotyczące żywności

2. ISO 22000:2005
a. Definicja ISO
b. Norma ISO 22000
c. ISO 22000 a inne systemy zarządzania
d. Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

3. WYMAGANIA NORMY ISO 22000:2005.
a. System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
b. Odpowiedzialność kierownictwa
c. Zarządzanie zasobami
d. Planowanie i realizacja bezpiecznych wyrobów
e. Walidacja, weryfikacja i doskonalenie Systemu Zarządzania

4. DEFINICJA I RODZAJE AUDYTÓW (DYSKUSJA)

5. PROCEDURA AUDYTU WEWNĘTRZNEGO (STUDIUM PRZYPADKU)
a. Inicjowanie auditu
b. Przeprowadzenie przeglądu dokumentów
c. Przygotowanie do działań auditowych
d. Przeprowadzenie działań auditowych na miejscu
e. Przygotowanie, zatwierdzenie i rozpowszechnianie raportu z auditu
f. Zakończenie auditu
g. Przeprowadzenie działań poauditowych

6. SKUTECZNE ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW JAKOŚCIOWYCH
a. wykrycie niezgodności
b. podjęcie natychmiastowych działań
c. określenie przyczyny powstawania
d. podjęcie działań długoterminowych
e. ocena i nadzór nad działaniami

7. METODYKA I TECHNIKI AUDYTOWANIA (WARSZTATY).
a. Skuteczne prowadzenie rozmów
a. Umiejętne sporządzanie notatek
b. Poprawne zbieranie dowodów audytowych

8. KOMPETENCJE AUDYTORA WEWNĘTRZNEGO (PRZYKŁADY)
a. Zakres obowiązków
b. Rola audytora s procesie ciągłego doskonalenia
c. Trudności w przeprowadzaniu audytów
d. Cechy rasowego audytora

9. TEST POTWIERDZAJĄCY ZDOBYCIE KWALIFIKACJI AUDYTORA WEWNĘTRZNEGO SYSTEMU ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI ISO 22000:2005.

Trener

Czynny auditor IRCA, doświadczony konsultant z wieloletnią praktyką w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Szkolenie odbędzie się w Dolnośląskim Parku Innowacji i Nauki lub na Uniwersytecie SWPS.

Inne terminy i lokalizacje do uzgodnienia.

Organizujemy szkolenia także w siedzibie klienta (cały kraj).

Więcej informacji na naszej stronie www (patrz logo) lub tel. 601 084 601

Profil uczestników
Szkolenie skierowane jest do kandydatów zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji do pełnienia funkcji Auditora wewnętrznego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2005, pragnących zdobyć wiedzę dotyczącą zasad i metod oceny Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2005. Ukończenie szkolenia i zdanie egzaminu uprawnia do pełnienia funkcji Auditora wewnętrznego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2005.

Forma szkolenia
wykład, ćwiczenia, warsztaty, konsultacje

Czas trwania
16 godzin (2 dni)

W cenę wliczono
-Materiały szkoleniowe
-Certyfikat Auditora wewnętrznego SZBŻ wg ISO 22000:2005
-Poczęstunek
-Bufet kawowy
-Bezpłatne konsultacje mailowo lub telefonicznie w ciągu 3 miesięcy po zakończeniu szkolenia
-Rabat na następne szkolenie CDS QUALITY w wysokości 100 PLN zw. z VAT

Przy zgłoszeniu co najmniej 2 osób, druga i kolejne osoby: 500 PLN/os. zw. z VAT

Promocja dla Studentów studiów dziennych: 400 PLN/os. zw. z VAT

Zdobyta wiedza
• Zapoznanie uczestników z Prawem Żywnościowym (Codex Alimentarius), Dobrymi Praktykami Higienicznymi i Produkcyjnymi (GHP/GMP) oraz rodzajami zagrożeń
• Zapoznanie uczestników z wymaganiami normy ISO 22000:2005
• Omówienie różnic pomiędzy ISO 22000:2005 a innymi systemami zarządzania
• Zapoznanie uczestników z istotą, celem, rodzajami, planowaniem i metodyką prowadzenia auditów wewnętrznych Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2005
• Przygotowanie przyszłych Auditorów wewnętrznych do efektywnego sprawowania tej funkcji w organizacji

Certyfikaty
Certyfikat audytora wewnętrznęgo Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000:2005 w języku polskim lub angielskim

Szkolenie akredytowane przez międzynarodową jednostkę certyfikującą.
Istnieje także możliwość wystawienia certyfikatu przez międzynarodową jednostkę certyfikującą.